21 Ocak 2016 Perşembe

İTAAT KELİMESİ

İTAAT KELİMESİ
Kuran’da İtaat kelimesi, “uymak, tabi olmak” anlamında kullanılmıştır.  

İTAAT KELİMESİNİN KURAN'DAKİ TÜREVLERİ

İTAAT Kelimesinin YUTAU Türevi

Ve Biz (hiç) bir resulü, Allah’ın izniyle kendilerine itaat (YUTAA) edilmesinden başka bir şey için göndermedik. Ve onlar nefslerine zulmettikleri zaman eğer sana gelselerdi, böylece Allah’tan mağfiret dileselerdi ve Resul de onlar için mağfiret dileseydi, mutlaka Allah’ı, tövbelerini kabul eden ve rahmet edici olarak bulurlardı. (4:64)


(4:64) Ayetinde bütün resullerin kedilerine itaat edilmesi için gönderildikleri anlaşılmaktadır.   

Ve yaklaşan gün konusunda onları uyar. O zaman kalpler, korku ile hançerelere gelir. Zalimler için yakın bir dost ve tabi (YUTAU) olunacak bir şefaatçi yoktur. (40:18)

(40:18) Yaklaşan gün, Din Günü olmalıdır ve o gün zalimler için şefaat edecek kimse bulunmayacaktır. 

İTAAT Kelimesinin TAVVEAT Türevi

Bunun üzerine nefsi onu, kardeşini öldürmeye kandırdı (TAVVEAT). Böylece onu öldürdü, sonra hüsrana uğrayanlardan oldu. (5:30)

(5:30) Ayetinde nefsine tabi olduğu yani uyduğu anlatılmak isteniyor.

İTAAT Kelimesinin ATAA Türevi

Resul, Rabbinden kendisine indirilene iman etti ve müminler de hepsi Allah’a ve O’nun meleklerine ve kitaplarına ve resullerine iman etti. “Biz, O’nun resulleri arasından (hiç) birini, diğerinden ayırmayız.” Ve “işittik ve itaat (ATANA) ettik! Ve Rabbimiz, Senin mağfiretini (dileriz). Ve varış sanadır.” dediler. (2:285)

(2:285) Ayetindeki itaat edilen konu; Allah'a, meleklerine, kitaplarına, resullerine iman etmek ve resullerin arasından hiçbirini diğerinden ayırt etmemektir.   

De ki: "Allah'a ve Resul'e itaat (ETİU) ediniz." Bundan sonra eğer dönerlerse o takdirde muhakkak ki Allah, kafirleri sevmez. (3:32)

NOT: Konuyu daha detaylı anlattığım ALLAH'A VE RESUL'E İTAAT başlıklı yazımı okuyunuz.

Ve önümde bulunan Tevrat’tan (olan ayetlerin) sadık kalanlarını tasdik edici olarak ve de size haram kılınmış olan bazı şeyleri helâl kılmak için Rabbinizden size ayet getirdim. Allah’a karşı takva sahibi olunuz. Ve bana itaat (ETİUN) ediniz. (3:50)

EN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR.

Bülent DİLAVER
_iNsaNOĞLU_

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder