15 Eylül 2016 Perşembe

KALAİD KELİMESİ

Kalaid kelimesi ve türevleri, Kuran’da 4 ayette geçmektedir. Bu ayetlerin ikisinde tasmalı veya gerdanlıklı kurbanlıklar olarak; diğer ikisinde ise kilit, anahtar, hükümranlık, yönetim olarak meallendirilmiştir.

En uygun anlam "kilit"tir. 

Ey iman edenler! Allah’ın nişanelerine ve haram aya ve kurbana (EL HEDYE) ve gerdanlıklara (EL KALAİDE) ve Rab’lerinden bol nimet ve hoşnutluk isteyerek Kâbe’ye gelenlere sakın saygısızlık etmeyin. İhramdan çıktığınızda avlanın. Sizi Mescid-i Haram’dan alıkoydular diye birtakımlarına beslediğiniz kin, sakın ha sizi, haddi aşmaya sürüklemesin. İyilik ve takva üzere yardımlaşın. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın. Allah'a karşı gelmekten sakının. Çünkü Allah’ın cezası çok şiddetlidir. (5:2)


Allah; Kâbe’yi, o saygıdeğer evi, haram ayı, kurbanı (EL HEDYE) ve gerdanlıkları (EL KALAİDE) insanlar için ayakta kalma sebebi kıldı. Bunlar, göklerde ve yerde ne varsa hepsini Allah’ın bildiğini ve Allah’ın her şeyi hakkıyla bilmekte olduğunu bilmeniz içindir. (5:97)

Göklerin ve yerin anahtarları O’nundur. Allah’ın ayetlerini inkâr edenler var ya işte onlar ziyana uğrayanların ta kendileridir. (39:63)

Göklerin ve yerin anahtarları O’nundur. Dilediğine rızkı bol verir ve kısar. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilendir. (42:12)


EN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR.

Bülent DİLAVER
_iNsaNOĞLU_

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder