15 Eylül 2016 Perşembe

ZİBHİN KELİMESİ

ZİBHİN: Boğazlamak.

Zibhin kelimesi, Kuran’da kullanılan ayetlerde “boğazlamak” anlamında meallendirilmiştir.

Zibhin kelimesi ve türevlerinin kullanıldığı ayetler:

(2:49), (2:67), (2:71), (5:3), (14:6), (27:21), (28:4), (37:102), (37:107)

Hani sizi azabın en kötüsüne uğratan, kadınlarınızı sağ bırakıp, oğullarınızı boğazlayan (YUZEBBİHUNE) Firavun ailesinden kurtarmıştık. Bunda, size Rabbinizden büyük bir imtihan vardı. (2:49)

Hani Musa kavmine, “Allah, size bir sığır boğazlamanızı (TEZBEHU) emrediyor” demişti. Onlar da “Sen bizimle eğleniyor musun?” demişlerdi. Musa, “Kendini bilmez cahillerden olmaktan Allah’a sığınırım” demişti. (2:67)

Musa şöyle dedi: “Rabbim diyor ki; o, çift sürmek, ekin sulamak için boyunduruğa vurulmamış, kusursuz, hiç alacası olmayan bir sığırdır.” Onlar, “İşte, şimdi tam doğrusunu bildirdin” dediler. Nihayet o sığırı boğazladılar (ZEBEHUHA). Neredeyse bunu yapmayacaklardı. (2:71) 

Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan, kestikleriniz hariç; boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile dikili taşlar üzerinde boğazlanan (ZUBİHA) hayvanlar bir de fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı. İşte bütün bunlar fısktır. Bugün kafirler dininizden ümitlerini kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’ı seçtim. Kim şiddetli açlık durumunda zorda kalır, günaha meyletmeksizin yerse şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir. (5:3)

Hani Musa kavmine, “Allah’ın size olan nimetini anın. Hani O sizi, Firavun ailesinden kurtarmıştı. Onlar sizi işkencenin en ağırına uğratıyorlar, oğullarınızı boğazlayıp (YUZEBBİHUNE) kadınlarınızı sağ bırakıyorlardı. İşte bunda size Rabbinizden büyük bir imtihan vardır” demişti. (14:6)

“Bana apaçık bir delil getirmedikçe kesinlikle onu ağır bir şekilde cezalandıracağım ya da boğazlayacağım (EZBEHANNEHU).” (27:21)

Şüphe yok ki Firavun yeryüzünde büyüklük taslamış ve ora halkını sınıflara ayırmıştı. Onlardan bir kesimi eziyor, oğullarını boğazlıyor (YUZEBBİHU), kadınlarını ise sağ bırakıyordu. Şüphesiz o, bozgunculardandı. (28:4)

Çocuk kendisiyle birlikte koşup yürüyecek yaşa gelince İbrahim ona, “Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı (EZBEHUKE) gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?” dedi. O da, “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın” dedi. (37:102)

(37:107)  Ayetinde “zibhin” kelimesi, “kurban”, “kurbanlık” ve “koç” olarak meallendirilmiştir. Doğrusu: 

Biz, boğazlanacak (BİZİBHİN) büyük bir fidye vererek onu kurtardık. (37:107)

Yani ayette "kurban" veya "koç" kelimesi yoktur. 


EN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR.

Bülent DİLAVER
_iNsaNOĞLU_

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder