26 Ekim 2016 Çarşamba

CİLBAB KELİMESİ

Hani meleklere, “Adem için saygı ile eğilin” demiştik, onlar da saygı ile eğilmişlerdi. Yalnız İblis saygı ile eğilmemiş, “Hiç ben, çamur halinde yarattığın kimse için saygı ile eğilir miyim?” demişti. (17:61)
Yine demişti ki: “Benden üstün tuttuğun kişi bu mu, söyler misin? Andolsun eğer beni kıyamete kadar ertelersen onun soyunu, pek azı hariç, kontrolüm altına alacağım.” (17:62)
Allah, şöyle dedi: “Çekil, git. Onlardan kim sana uyarsa kuşkusuz cehennem tam bir karşılık olarak hepinizin cezası olacaktır.” (17:63)
“Onlardan gücünün yettiğinin ayağını çağrınla kaydır. Atlıların ve yayalarınla onların üzerini örtüle (ECLİB). Onların mallarına ve evlatlarına ortak ol. Onlara vaadlerde bulun.” Halbuki şeytan onlara aldatmadan başka bir şey vaadetmez. (17:64)
“Şüphesiz, kullarım üzerinde senin hiçbir hakimiyetin olmayacaktır. Vekil olarak Rabbin yeter!” (17:65)

(17:64) Ayetindeki "eclib" kelimesi çevirmenler tarafından "yaygaraya boğma, yaygarayı koparma, bağırarak yönlendirme, gürültüyü basma, haykırarak yürüme, üzerine yürüme, üzerlerine yüklenme, üzerlerine çullanma, üzerlerine salma" gibi anlamlarda meallendirilmiştir.

Ey Nebi! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, bedenlerini örtecek elbiselerini (CELABİBİHİN) giysinler. Bu, onların tanınıp incitilmemelerine de daha uygundur. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir. (33:59)

Kadınlar dışarı çıkarken üstlerine örtü ya da daha doğru anlamıyla dış elbise (cilbab/celabibihin) almalıdırlar. Bu dış elbise, yörenin giyim alışkanlığına uygun herhangi bir dış kıyafet olabilir. Burada amaç yine vücut hatlarının karşı cinsi tahrik etmesini önlemektir. Aksi takdirde kadınlar hür ve namuslu olarak tanınmayabilecek ve bu yüzden erkekler tarafından tacize uğrayabileceklerdir. Bu Allah tarafından kadınlara bir öğüttür.

Bu dış elbisenin amacı kadınların ziynetlerinin belli olmasını önlemektir yani bu dış elbise bir nevi örtme ve savunma amacına hizmet etmektedir. 

(17:64) Ayetindeki "eclib" kelimesinin diğer bir türevi olan (33:59) ayetindeki "celabibihin" kelimesi, istisnasız bütün çevirmenler tarafından "dış elbise" olarak anlamlandırılmıştır. 

Dolayısıyla (17:64) Ayetindeki "eclib" kelimesi de "üzerlerini kapla, üzerlerini perdele, üzerlerini sarmala, üzerlerini örtüle" gibi anlamlarda olmalıdır. 

Bu şekilde anlamlandırıldığında İblis'in insanları her yönden kuşatıp, onları emrindeki hizmetkarlarıyla örterek kontrol altına alması; konuyu daha anlamlı hale getirmektedir. 

Kadınların dış bir elbiseyle örtünmesindeki savunma amacı gibi burada da İblis'in insanlara her yönden yanaşarak onları hakimiyeti ve kontrolü altına alması; Allah'ın vahyine karşı bir örtü, bir kalkan ve bir savunma amacını taşımaktadır. 

EN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR.

Bülent DİLAVER
_iNsaNOĞLU_



1 yorum:

  1. Bu cilbab acaba ev giysisinin üzerine bir kat daha mı giysi giymektir misal hırka mı giymek zorundayız

    YanıtlaSil