10 Aralık 2015 Perşembe

CİN SURESİ YORUMU

CİN SURESİ


AYET: De ki: “Cin'den (Can'lardan) (CİNNİ) bir topluluğun Kuran dinlediği, sonra: “Biz gerçekten harika, güzel bir Kuran işittik.” dedikleri bana vahyedildi.” (72:1)
AYET: “O, irşada ulaştırır, artık biz, O’na iman ettik ve artık kimseyi Rabbimize asla ortak koşmayız.” (72:2)
AYET: Ve bizim Rabbimizin şanı çok yücedir. O’nun, bir sahibe (eş) ve oğul edinmediğine (iman ettik). (72:3)
AYET: Ve o bizim sefih olanımızın, Allah’a karşı asılsız söylemiş olduğuna (inanıyoruz). (72:4)
AYET: Ve gerçekten biz, İnsanların ve Cin'in (Can'ların) (CİNNU) Allah’a karşı asla yalan söylemediğini zannettik. (72:5) 
AYET: Ve İnsanlardan bazı adamlar, Cin'den (Can'lardan) (CİNNİ) bazı adamlara sığınıyorlardı. Böylece onların azgınlıklarını artırdılar. (72:6)
AYET: Ve onlar da, sizin zannettiğiniz gibi Allah’ın hiç kimseyi yeniden diriltmeyeceğini zannettiler. (72:7)
AYET: Ve gerçekten biz semaya, elbette dokunduk. O zaman onu çok güçlü bekçiler ve şihaplarla (yakıcı ışınlarla) doldurulmuş bulduk. (72:8)
AYET: Ve gerçekten biz, dinlemek için orada oturma yerlerine otururduk. Fakat şimdi, kim dinlemek isterse, onu gözleyen bir şihap (ateş şulesi) bulur. (72:9)
AYET: Ve gerçekten biz bilmiyoruz. Yeryüzünde olan kimselere bir şer mi murad edildi, yoksa Rableri onların irşad olmalarını mı diledi? (72:10)
AYET: Ve gerçekten biz, bir kısmımız salihleriz ve bizden bir kısmımız bunun dışında. Biz ayrı ayrı yollarda olduk. (72:11)
AYET: Ve gerçekten biz, yeryüzünde Allah’ı asla aciz bırakamayacağımızı anladık ve kaçarak da O’nu asla aciz bırakamayız. (72:12)
AYET: Ve gerçekten biz, hidayeti işittiğimiz zaman O’na iman ettik. Artık kim Rabbine iman ederse, bundan sonra hakkının verilmemesinden ve zulme uğrayacağından korkmaz. (72:13)
AYET: Ve gerçekten bizden, teslim olanlar da var ve bizden kasitun (kalpleri kasiyet bağlamış) olanlar da var. Artık kim teslim olmuşsa işte onlar, irşad olmayı arayanlardır. (72:14)
AYET: Ve lakin, kasitun olanlar (kalpleri kasiyet bağlayanlar), işte onlar cehenneme odun oldular. (72:15)
AYET: Ve eğer onlar, tarikat üzere olarak yönelselerdi, onları mutlaka bol su ile sulardık ki. (72:16)
AYET: Onları bu konuda imtihan edelim diye. Ve kim Rabbinin zikrinden yüz çevirirse, onu çok şiddetli azaba uğratır. (72:17)
AYET: Ve muhakkak ki mescidler, Allah içindir. Artık Allah ile beraber başka birine dua etmeyin. (72:18)
AYET: Ve muhakkak ki O; Allah’ın Kulu, O’na dua etmeye kalktığı zaman, neredeyse üst üste birikip toplanıyorlardı. (72:19)
AYET: De ki: “Ben sadece Rabbime dua ederim ve hiç kimseyi O’na ortak etmem.” (72:20)
AYET: De ki: “Muhakkak ki ben, size bir zarar verme ve sizi irşad etme gücüne malik değilim.” (72:21)
AYET: De ki: “Muhakkak beni, hiç kimse Allah’tan bir şeye karşı asla koruyamaz. Ve ben asla O’ndan başka sığınacak yer bulamam.” (72:22)
AYET: Sadece Allah’tan olanı tebliğ ve O’nun risaletidir. Ve kim Allah’a ve O’nun Resul’üne asi olursa bundan sonra muhakkak ki onun için, içinde ebediyen kalacağı cehennem ateşi vardır. (72:23)
AYET: Nihayet vaadolundukları şeyi gördükleri zaman, artık kimin yardımcısı daha zayıf ve sayı bakımından daha az, yakında bilecekler. (72:24)
AYET: De ki: “Eğer bilseydim vaadolunduğunuz şey yakın mı, yoksa Rabbim ona uzun bir müddet mi verir?” (72:25)
AYET: O, gaybı bilendir. Fakat O, gaybını hiç kimseye izhar etmez. (72:26)
AYET: Resullerden razı oldukları hariç! O taktirde, muhakkak ki O, onların önünden ve arkasından gözetenler sevkeder ki... (72:27)
AYET: Rab’lerinin risaletlerinin tebliğ edilmiş olduğunu bilsinler diye. Ve onların yanlarında olanları ihata etmiştir (kuşatmıştır). Ve herşeyin adedini sayıp tespit etmiştir. (72:28)

YORUMLANACAK...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder