18 Aralık 2015 Cuma

EŞ SAYISI KONUSUNDA YORUM

Müslümanlar içerisinde, savaş veya çeşitli gerekçelerle çok eşli evlilik yapılabileceğine dair yaygın bir inanç vardır. Bu inancın temelinde, diğer birçok konuda da olduğu gibi Kuran yerine rivayet kültürü vardır.

Konuyu Kuran çerçevesinde inceleyelim:

ALLAH'IN SÜNNETİ (YASASI) 

Daha önce geçmiş olanlar hakkında Allah’ın sünneti (kanunu) budur. Ve Allah’ın sünnetinde asla bir değişiklik bulamazsın. (33: 62)
Bu ayetteki "Allah’ın sünnetinde asla bir değişiklik bulamazsın" ifadesi geneldir.
 Bu sünnet yani yasalar hem kainatın yaratılışından yok oluşuna kadar olan bütün tabiat kanunlarını hem de Kuran'da bahsedilen Resuller de dahil bütün müminlerin yaşam tarzlarını kapsar.


Dolayısıyla Allah'ın Dini'nde, diğer konularda olduğu gibi eş sayısı konusunda da en başta kural ne ise en sonunda da o olması gerekir.


Allah, sizi bir tek nefisten yaratan ve kendisi ile huzur bulsun diye eşini de ondan[238] var edendir. (İnsan) eşiyle birleşince eşi hafif bir yük yüklenir (gebe kalır) ve (bir müddet) onu taşır. Gebeliği ağırlaşınca her ikisi de Rableri Allah’a, “Eğer bize iyi ve sağlıklı bir çocuk verirsen, elbette şükredenlerden olacağız” diye dua ederler. (7:189)

 “Ey Âdem! Sen ve eşin cennette kalın. Dilediğiniz yerden yiyin. Fakat şu ağaca yaklaşmayın. Yoksa zalimlerden olursunuz.” (7:19)


EN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR.

Bülent DİLAVER
_iNsaNOĞLU_

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder